Wijndomein - Montsarra
Druiven - Xarel'lo, Macabeo & Parellada
Vinificatie - Traditionele methode met tweede gisting op de fles met rijping van 20 maanden sur lattes.
Geïmporteerd uit Spanje. Montsarra wordt geproduceerd in overeenstemming met Mothode Champenoise Cava. Deze Cava wordt geproduceerd van drie druivensoorten uit de Penedes: "Macabeo", "Xarel.lo" en "Parellada", zorgvuldig geselecteerd uit onze "Heredad". Uit de blend van deze drie wijnen verkrijgen we een basiswijn. Door twee fermentaties te ondergaan, wordt de basiswijn de "Cava" Montsarra. Na de toevoeging van suiker en gist vindt een langzame en stille gisting plaats in de diepte van de kelders van het wijnhuis. Tip : De naam Cava is afgeleid van het Spaanse woord voor ondergrondse kelder, dat de term werd voor de productiemethode die nu in het Spaans eenvoudig bekend staat als 'método tradicional' (traditionele methode) en nu beschermd is. Daar krijgen onze cava's, met een constante temperatuur en beschermd tegen licht en trillingen, hun intens persoonlijke boeket.
Xarel’Lo :
De Xarel’Lo is een witte druif die overwegend voorkomt in het noordoosten van Spanje, Catalunya en die de dragende kracht is voor de mousserende Cava wijnen en vaak samen met de Macabeo (= Viura) en Parellada het basistrio daarvoor vormt. Deze druif brengt zeer aromatische wijnen voort en is een belangrijke druif voor de D.O.'s
In het verleden heeft de xarel'lo veel problemen ondervonden waardoor de smaak van de cava nadelig beïnvloed werd. Doordat de druif vaak oxidatieproblemen kende, kreeg de cava een onaangename wortelachtige smaak. Tegenwoordig komen deze problemen nauwelijks meer voor. Sterker nog: de Xarel’Lo is nu de basis, het gewicht, de kracht en de alcohol waar elke cava op gemaakt is.
Wijn met Xarel'lo geeft meestal een wijn met een hoog zuurgehalte en aroma’s van abrikozen, citrus en gedroogd fruit.